Przygotowanie do projektowania wnętrz restauracji i kawiarnia zaczynamy od przeprowadzenia szczegółowego i kompleksowego rozeznania. Poznać zamysł właściciela, rodzaj i jakość oferowanych produktów. Nakreślić profil potencjalnych klientów. Kim oni są? W jakim celu będą przychodzić i co zamawiać? Jakie są ich potrzeby, preferencje? Będą pojawiać się samotnie, a może grupami? A jeśli tak, jak duże one będą? Po uzyskaniu odpowiedzi na wszystkie pytania można będzie zastanowić się nad doborem rozwiązań, zarówno funkcjonalnych, jak i wizualnych, które będą najlepsze w kontekście przygotowywanego projektu wnętrza lokalu gastronomicznego.

Fundamentalną kwestią jest wysokość budżetu przeznaczonego na przeprowadzenie tej inwestycji. Już na wstępie warto ustalić, z jakim rozmachem można działać. Wybrać priorytety, aby wszelkie zamierzenia zostały spełnione zgodnie z planem, bez potrzeby godzenia się na kompromisy z powodu ograniczonych środków. Zwłaszcza na tych obszarach, które mają decydujące znaczenie dla powodzenia całego przedsięwzięcia. A następnie z żelazną konsekwencją realizować wypracowaną koncepcję, bez zbaczania z obranego kursu.

Planowanie wystroju restauracji, kawiarni, baru – kluczowe aspekty

Połączenie smacznej kuchni z wyjątkowym designem - idealne wnętrzeKażdy architekt wnętrz stając w obliczu takiego wyzwania, musi wiedzieć, że kluczem do sukcesu jest połączenie smacznej kuchni oraz dobrego designu. Jest to spore wyzwanie, ale z całą pewnością można mu podołać. Projekt powinien być zgodny z wizją założyciela oraz dobrze korespondować ze stylem gotowania szefa kuchni. Ważnym zagadnieniem jest usytuowanie lokalu oraz jego najbliższe sąsiedztwo. Rozsądnie jest przeprowadzić wnikliwą analizę konkurencji, aby uniknąć powielania pomysłów. Stworzyć wnętrze świeże, oryginalne, dogodnie wypełniające istniejącą na rynku lukę.

Ergonomia, kontra styl i atmosfera

Z punktu widzenia osób odwiedzających lokale gastronomiczne ważne jest nie tylko pyszne jedzenie i sprawna obsługa, ale także estetyka oraz wygoda. Takie miejsca muszą posiadać przyjazny klimat, gdyż to on sprawia, że klienci dobrze się w nich czują i chętnie powracają. Powinny być ciekawe, gdyż to najlepszy sposób na przyciągnięcie oraz zatrzymanie ich uwagi na dłużej.

Równie doniosłą rolę odgrywa styl i rozpoznawalność. Bez względu na to, czy mowa jest o sieci restauracji, czy niezależnym lokalu, wystrój musi współgrać z materiałami identyfikacji wizualnej marki, takimi jak: logo, strona www, wizytówki, menu, opakowania, karty lojalnościowe. Powtarzać motywy kolorystyczne i graficzne, na podstawie których zostały opracowane. Powinien wyróżniać dane miejsce na tle innych biznesów działających w branży gastronomicznej, których obecnie nie brakuje nawet w małych miejscowościach, a co dopiero w dużych miastach.

Aranżując wnętrza restauracji, kawiarni i pubów trzeba położyć duży nacisk na funkcjonalność. A to dosyć złożona kwestia. Rozkład i wielkość pomieszczeń. Ilość, rodzaj elementów wyposażenia oraz ich ustawienie. Przemyślane rozmieszczenie funkcji lokalu, czyli podział na strefy. Wymiary i usytuowanie baru. Goście muszą mieć zapewnione poczucie intymności, natomiast kelnerzy możliwość swobodnego przemieszczania się po sali. Podobnie przedstawia się sprawa organizacji kuchni. Jeśli jest ona dobrze przemyślana, prace w niej będą przebiegać komfortowo i bez zakłóceń oraz przy zachowaniu odpowiedniego tempa, które pozwoli na szybkie realizowanie złożonych zamówień.

Ostatnio szalenie modne są lokale gastronomiczne z otwartą kuchnią. Faktem jest, że goście lubią podpatrywać kucharzy podczas pracy, ale skąd pewność, że takie rozwiązanie zda egzamin? Na tym właśnie polega zadanie projektanta, aby oszacować czy wyburzenie ścian między restauracją a kuchnią jest trafionym pomysłem. Czy widok, jaki uzyskają klienci, będzie naprawdę korzystny? Inną kwestią jest sprawna i wydajna wentylacja. Nikt nie lubi aromatu jedzenia utrzymującego się na ubraniu po opuszczeniu knajpy.

Projektowanie restauracji – wystrój i wyposażenie

Restauracje oraz kawiarnie to miejsca, które każdego dnia są odwiedzane przez dużą ilość osób, a co za tym idzie, wymagają rozwiązań trwałych, solidnych oraz ergonomicznych. Oszczędności zrodzone poprzez zastosowanie materiałów niskiej jakości są pozorne. Po kilku miesiącach utracą one swoją estetykę, a to z kolei zniechęci gości do kolejnych odwiedzin oraz negatywnie wpłynie na odbiór marki. Poza tym klienci bardzo nie lubią miejsc, które wyglądają tanio.

Projekt baru mlecznego - prostota i elegancja

Bar mleczny nie musi wyglądać jak za czasów PRL – dzięki przemyślanemu designowi – może to być miejsce chętnie odwiedzane przez klientów

Często popełnianym błędem podczas pracy nad aranżacją wnętrz lokali gastronomicznych jest niewłaściwy dobór mebli. Nie ma nic gorszego niż niewygodne krzesła oraz zbyt niskie lub wysokie stoliki wymuszające na klientach niewygodną pozycję podczas kosztowania potraw. Atrakcyjny design to ważna przesłanka podczas ich wybierania, ale tutaj liczy się przede wszystkim, aby miały odpowiedni kształt i gabaryty, a pod względem wysokości były dobrze zgrane ze stołem. Jeśli chodzi o materiał, muszą być łatwe do wyczyszczenia, ale nie powinny być zbyt twarde oraz śliskie. Jeśli natomiast uda się wyszukać komfortowe umeblowanie o efektownej prezencji, można będzie to poczytywać za prawdziwy sukces.

Oświetlenie w lokalach gastronomicznych spełnia wiele funkcji. Wpływa na postrzeganie wnętrza, jak również samopoczucie obsługi oraz gości. Tworzy atmosferę, dekoruje przestrzeń, skupia wzrok na detalach. Należy dopilnować, aby w ciągu dnia w lokalu było jak najwięcej naturalnego światła. Główne oświetlenie zastosować w kuchni i przy wejściu, natomiast wiszące (kierunkowe) nad stolikami oraz barem. Jak wiadomo, wrażenia smakowe idą w parze ze wzrokowymi. Światło skierowane bezpośrednio na stoliki pozwoli na wyeksponowanie wyglądu potraw oraz podniesie komfort spożywania posiłku. Przydatna jest możliwość regulowania jego natężenia. Oświetlenie musi być energooszczędne, trafnie rozmieszczone, a pod względem stylu zgodne z charakterem danego miejsca.

Projektowanie wnętrza lokali gastronomicznych polega również na dostrzeganiu szerokiego spektrum i wychodzeniu naprzeciw zróżnicowanym potrzebom klientów. Dobrze jest pomyśleć o rodzinach z dziećmi (przewijaki) oraz osobach niepełnosprawnych ruchowo (szerokie przejścia, niskie progi, podjazdy).

Projektowanie wnętrz lokali - pasja, elegancja

W dobrze zaprojekowanym lokalu, spożywanie posiłków wchodzi na wyższy poziom

Stworzenie odpowiedniej atmosfery w lokalu z żywnością to prawdziwa sztuka.  Miłe dla oka drobiazgi są w stanie podkreślić jego koloryt, ale przy tym zbierają kurz, utrudniają utrzymanie porządku i higienicznej czystości, a one są najważniejsze w miejscach, w których serwuje się jedzenie. Dlatego architekt wnętrz przy dobieraniu dekoracji musi kierować się rozsądkiem i umiarem. Najlepiej w gruncie rzeczy sprawdza się tutaj klasyka, czyli wazony z ciętymi kwiatami bądź kwiaty doniczkowe oraz świeczniki.